Door Hans van Sunder op dinsdag, 19-01-2016 in

Dankzij de quattro permanente vierwielaandrijving kan een Audi op plekken komen, waar andere auto’s moeten afhaken. Maar de maan, gaat wel heel erg ver.

Toch zal deze Audi lunar quattro eind 2017 zijn vijfdaagse en 380.000 kilometer lange ruimtereis naar de maan gaan maken. Audi ondersteunt namelijk het team van de ‘Part-Time Scientists’, dat zich heeft ingeschreven voor de ‘Google Lunar XPRIZE’.

Om de wedstrijd, met een prijzenpot van ongeveer 30 miljoen dollar te winnen, dient een team een autonoom rijdend voertuig naar de maan te transporteren en daar zal deze ‘rover’ een afstand van minimaal een halve kilometer moeten afleggen en hoge-resolutie foto’s en videobeelden terug naar de aarde moeten sturen.

Veel componenten van de ‘rover’, die slechts 35 kilo weegt, zijn uit extra sterk aluminium vervaardigd. Een draaibaar zonnepaneel vangt zonne-energie op en voert de elektriciteit die daaruit wordt gegenereerd naar een lithium-ion batterij die de vier individuele wielmotoren aanstuurt. Alle wielen kunnen 360 graden draaien. De theoretische topsnelheid van de Audi lunar quattro bedraagt 3,6 km/uur. Belangrijker op de oneffen ondergrond van de maan zijn echter de offroadkwaliteiten en veilige navigatie. Twee stereocamera’s die gedetailleerde 3D-beelden samenstellen, zijn aan de voorzijde bovenop het bewegende ‘hoofd’ gemonteerd. Een derde camera wordt ingezet om materialen te bestuderen en maakt panoramabeelden in een extreem hoge resolutie.