Door Hans van Sunder op maandag, 29-02-2016 in ,

Aan de vooravond van de Autosalon van Genève wordt de laatste jaren steevast de Auto van het Jaar bekend gemaakt. Dit jaar was het een spannende strijd en de Opel Astra trok uiteindelijk aan het langste einde en is de opvolger van de Volkswagen Passat.

De Astra kreeg 309 punten van de 58 Europese autojournalisten, die de jury vormen. Dat waren er slechts vijftien meer dan runner-up Volvo XC90. Het gat met de verrassende nummer drie – de Mazda MX-5 – was een stuk groter. Deze Japanse roadster, die dit segment ruim een kwart eeuw geleden tegen de stroom in weer populair maakte, bleef steken op 202 punten.

Hiermee bleef de MX-5 de Audi A4 voor, die 189 punten van de juryleden kreeg. Op plaats vijf eindigde de Jaguar XE met 163 punten, voor de Skoda Superb met 147 punten. De BMW 7 Serie sluit de rij met 143 punten.

De jury, waarin drie Nederlanders zitting hebben, roemde de Astra om zijn value for money, sterke aanbod van nieuwe multimediatechnieken en zijn goede all-round eigenschappen.

Juryvoorzitter Hakan Matson overhandigde direct na de bekendmaking de award aan de trotse Opel-topman Karl-Thomas Neumann. In het verleden viel Opel vier keer eerder in de prijzen met de Kadett in 1985, de Omega in 1987, de Insignia in 2009 en de Ampera in 2012.