Door Willem van den Elskamp op donderdag, 12-03-2015 in

Amsterdam kent zijn wereldberoemde Wallen. Niet overal ter wereld zitten de prostituees zo mooi overzichtelijk bij elkaar. Elders wordt nog veel getippeld. Soms dienen ’geheime’ locaties als ’afwerkplek’. Als automobilist met pech onderweg ga je dan soms ongevraagd op bordeelbezoek. 

Mijn hippiejaren vielen in de jaren ’70. Italië was mijn favoriete ’hangplek’. Mijn goede maat Douwe en ik hadden ons in de lange hete zomer van 1975 voorgenomen de hele Italiaanse ’laars’ rond te rijden. Ieder dag weer een paar honderd kilometer afleggen. ’s Morgens bijtijds op pad. En het was altijd weer een verrassing waar we ’s avonds zouden arriveren. Avontuur in optima forma. Als we niet snel een achenebbisj hotelletje, waar de overnachting slechts luttele lires kostte, wisten te vinden, sliepen we in onze slaapzak op een beschutte plek op het strand. Dat er in die zwoele nachten her en der andere hippies op het strand de liefde bedreven, laat zich raden. Maar daar gaat het nu niet om.

Beroep

Op een kwade dag rijden we met onze Simca 1000 over de ringweg rond Rome. Nee hé, er trilt weer eens een bougie los. Zodra ik afritje zie, stuur ik onze bolide van de rondweg. We komen uit op een schimmig parkeerplaatsje bij wat zo te zien een bouwval is. Ik parkeer de Simca; zet de motorkap open, zodat het motorblok kan afkoelen en we gaan in de zon zitten.

”Ciao ciao”, klinkt het ineens vanuit de bouwval. Een pronte tante, die zo te zien de laatste jaren weinig maaltijden heeft gemist, zwaait naar ons. In onze onschuld denken we eerst nog dat er misschien wat aan de hand is. En we lopen naar haar toe. Verkeerd gedacht. Die dame oefent het oudste beroep ter wereld uit. Ze denkt dat wij misschien wel als nieuwe klanten naar haar op zoek zijn. Quod non. ”Non grazie”, mompelen we in ons beste Italiaans.

Scootertjes

Onze geïmproviseerde tussenstop blijkt echter een bekende relaxplek voor shabby Italianen, die voor een paar honderd lires aan hun gerief willen komen. Terwijl wij wachten tot onze vierpitter afkoelt, komt het ene hitsige menneke op een oud scootertje na het andere aangereden. Ze verdwijnen in de bouwval. Hooguit vijf minuten later komen ze weer tevoorschijn. Soms nog druk doende om de rits en riem van hun morsige broek in orde te brengen. Ach, noemt het een leermoment voor twee redelijk onschuldige Gooise jongens.

Vetpot

Zodra mijn loopbaan als autojournalist in de jaren ’80 en ’90 in de hoogste versnelling geraakte, werd ik regelmatig uitgenodigd voor autopresentaties in Italië. Daarbij constateer ik soms dat er op het gebied van tippelen weinig is veranderd. Op de uitvalswegen van Rome, zoals de Via Appia Antica, en in de buurt van het vliegveld Malpensa bij Milaan (wie dit wil, mag deze adressen als geheimtip onthouden…) proberen nogal wat dames zich liggend staande te houden. Waarbij de laatste jaren opvalt dat ook daar exotische schoonheden uit donker Afrika (en vooral hun uitbaters!) de markt overnemen.

In pikante kledij proberen ze automobilisten tot een pitsstop te bewegen. Op frisse dagen en bij invallende duisternis kun je de locaties waar de dames actief zijn al van verre herkennen aan brandende vetpotten langs de weg. Dat zijn dezelfde vetpotten, die in Zuid-Europa vaak ook wegwerkzaamheden markeren. Met een beetje goeie wil kun je de bezigheden van die donkere dames natuurlijk ook wel als ’wegwerkzaamheden’ uitleggen. Figuurlijk gesproken is het waarschijnlijk geen vetpot voor ze; letterlijk hebben ze wel steeds een vetpot in de buurt…

Tarievengids

Nou is de gemiddelde autojournalist niet bang voor een beetje humor. Zo ontstond het idee bij enkele collega’s om voor de op sex beluste zakenreiziger een internationale tarievengids samen te stellen met daarin de prijzen en andere nuttige details over de meisjes van plezier, die tijdens onze rondzwervingen door Europa onze weg kruisten.

Zo kon het dus gebeuren dat tijdens de introductie van een nieuw automodel een Nederlandse autojournalist, samen met een fotograaf, langs een Italiaans bergweggetje met zo’n meisje-van-plezier meeliep om haar openlucht-werkplek te bekijken. Het was me daar toch een onbeschrijflijke bende. Ik zal u de details besparen. Gevolg: die tarievengids is er nooit gekomen.